Aktualno

S Komisijo za preprečevanje korupcije o prenovi Erarja

Aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji (Erar) se v letu 2024 obeta celovita prenova. S Komisijo za preprečevanje korupcije smo se glede tega sestali 10. novembra 2023, ko so odprli posvetovanja s strokovno javnostjo o nadgradnji aplikacije.

Kasneje v mesecu smo na TI Slovenia podali tudi pisne predloge glede posodobitve Erar-ja, kjer smo poudarili predvsem pomen varovalk za vnos in kakovost podatkov, upoštevanje standardov odprtih podatkov, dostopnosti podatkov in strojne berljivosti podatkov. Z omejitvami aplikacije na omenjenih področjih se TI Slovenia srečuje ob različnih priložnostih, v zadnjem obdobju pa predvsem v sklopu svojega programa spremljanja integritete v javnem sektorju preko platforme Varuh integritete. Te omejitve pa tudi v širšem smislu otežujejo nadzor nad potencialnim konfliktom interesov ter netransparentno porabo javnega denarja.

Aktivnost smo izvedli v okviru projekta Varuh integritete 3.0, ki sta ga sofinancirala Sklad za notranjo varnost Evropske unije in Ministrstvo za javno upravo Republike Slovenije. Vsebina te aktivnosti odraža izključno stališča avtorja, ki zanjo odgovarja. Niti Evropska komisija niti Ministrstvo za javno upravo nista odgovorna za kakršnokoli uporabo informacij, ki jih aktivnost vsebuje.