Aktualno

Pozdravljamo nov spletni portal za nadzor premoženja političnih funkcionarjev Centra Oštro

Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, je pred kratkim predstavil spletni portal Detektor premoženja. Gre za prvi primer sistematične javne objave premoženja političnih funkcionarjev v Sloveniji. Portal zaradi nejavnosti tovrstnih podatkov v arhivih Komisije za preprečevanje korupcije temelji na uporabi metod preiskovalnega in podatkovnega novinarstva. V prvi fazi so se pri Oštru osredotočili na ministre in ministrice vlade, naslednji fazi objav pa sledita jeseni in v letu 2024.  

Portal po eni strani predstavlja nov korak naprej pri transparentni predstavitvi delovanja in premoženja funkcionarjev, po drugi pa izpostavlja nekatere težave pri pridobivanju tovrstnih podatkov. Strinjamo se s pogledom Centra Oštro v opisu metodologije platforme, da javnost podatkov predstavlja pomembno orodje nadzora nad morebitnimi navzkrižji interesov in morebitnim nedovoljenim okoriščanjem, ter da okrnjena objava podatkov o premoženju politikov ne sledi namenu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije – krepitvi integritete in transparentnosti ter preprečevanju korupcije nosilcev oblasti.  

O (ne)dostopnosti tovrstnih podatkov, o kakovosti dostopnih evidenc in o njunih implikacijah za stopnjo politične integritete v Sloveniji smo pred časom opozarjali tudi v poročilu Politična integriteta v Sloveniji.