Aktualno

Rezultati Eurobarometra o zaznavi korupcije za leto 2024

Evropska komisija je julija objavila rezultate raziskave Eurobarometer, ki obravnava zaznavanje in odnos državljanov držav članic EU do korupcije. Raziskava, ki je bila izvedena spomladi, je pokazala, da Evropejci še naprej dvomijo v učinkovitost prizadevanj svojih vlad pri boju proti korupciji. 

Odnos državljanov do korupcije v EU

V povprečju 68 % državljanov Evropske unije meni, da je korupcija v njihovi državi razširjena. V Sloveniji je ta delež še višji in znaša kar 95 %. V primerjavi z lanskim letom se je ta odstotek povečal za 12 odstotnih točk. S tem rezultatom se Slovenija uvršča med države z najvišjim zaznavanjem stopnje korupcije v Evropski uniji, takoj za Grčijo in Portugalsko. 

Povečal se je tudi odstotek ljudi, ki meni, da se je stopnja korupcije v Sloveniji v zadnjih treh letih zvišala. Takšno mnenje ima kar 73 % slovenskih državljanov, kar je 19 odstotkov več kot lani (54 %) in 32 odstotkov več od evropskega povprečja (41 %). Slovenija presega evropsko povprečje tudi pri drugih kazalnikih, povezanih s korupcijo. Po drugi strani je Slovenija s 54 % pod evropskim povprečjem v kategoriji, ki se nanaša na vprašanje, ali so državljani osebno prizadeti zaradi korupcije v svojem življenju. V EU je takšnega mnenja kar 66 % ljudi. 

Odnos podjetij do korupcije v EU

Tudi med poslovneži je stopnja zaznavanja korupcije razmeroma visoka. Kar 64 % evropskih podjetij ocenjuje, da je korupcija v njihovih državah članicah razširjena, medtem ko se je odstotek v Sloveniji povišal na 83 %. Slovenski podjetniki imajo za razliko od evropskih kolegov podpovprečno mnenje o ukrepih, povezanih s kaznovanjem korupcije. Samo 15 % slovenskih podjetnikov pravi, da so visoki funkcionarji ustrezno kaznovani v primeru ugotovljenega koruptivnega dejanja, zgolj 23 % pa jih verjame, da se ukrepi proti korupciji izvajajo nepristransko. Povprečje za ti dve področji je sicer nizko tudi v primeru podjetnikov iz Evropske unije in izraža dvom v sprejete ukrepe proti korupciji. To odraža nezaupanje tako v državno kot evropsko politiko ukrepov proti korupciji. 

Tako na evropski ravni kot v Sloveniji podjetniki med najbolj razširjene prakse navajajo prednostno obravnavo prijateljev in/ali družinskih članov pri poslovanju in javnih inštitucijah (EU 49 %, SI 42 %). Slovenski podjetniki imajo tudi podpovprečno zaupanje v sodstvo, saj le 22 % meni, da bi sodišča obtožene ustrezno kaznovala. Evropsko povprečje je tu 41 %. Presenetljivo evropski in slovenski podjetniki korupcijo postavljajo na predzadnje 8. mesto kot težavo pri poslovanju – povprečje EU je 37 %, v Sloveniji pa 35 %. Čeprav podjetniki korupcijo ocenjujejo kot precej razširjeno, kar 97 % slovenskih podjetnikov in 93 % evropskih podjetnikov navaja, da se še niso srečali z njo pri svojem poslovanju.  

Več o raziskavi in metodologiji Eurobarometra vključno s poročili za posamezne države članice EU si lahko preberete na spodnjih povezavah: