Aktualno

Okrogla miza: Sprašujmo državo – 20 let dostopa do informacij javnega značaja

Transparency International Slovenia s partnerji projekta Vprašaj državo: enostaven dostop do informacij javnega značaja na Svetovni dan pravice vedeti, 28. septembra 2023, prireja okroglo mizo o tem, v kakšni meri je pravica do dostopa do informacij javnega značaja prešla v javno zavest v 20. letih po sprejetju Zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Dogodek se bo pričel ob 10. uri in zaključil okoli 12.30. ure v prostorih Knjižnice Otona Župančiča na Kersnikovi ulici 2 v Ljubljani (vhod skozi pasažo iz Slovenske in Gosposvetske ulice).

Na dogodku bomo s partnerji Zavod Pip, Zavod Bob, Zavod Dobra družba, Mladinska zveza Brez izgovora in Društvo za okoljsko vzgojo Evrope javno predstavili novo spletno platformo Vprašaj državo ter naslovili pomen digitalizacije javne uprave v širšem smislu. Platforma Vprašaj državo  je nastala kot odgovor na težave javnosti pri dostopu do informacij javnega značaja, ki so jih zaznali svetovalci Centra Spregovori!.

Prihajajoča spletna platforma Vprašaj državo uporabnika na preprost način vodi skozi postopek za oblikovanje zahtevka, tega nato pošlje organu, odgovor organa z zahtevanimi informacijami pa nato ostane javno objavljen na platformi ter s tem, želimo, zmanjša število enakih zahtev organu. V sklopu digitalizacije storitev za javnost smo se odločili v slovenski prostor prenesti platformo, ki sloni na rešitvi, uporabljeni v več državah, z namenom lažjega uresničevanja pravice dostopa do informacij javnega značaja na podlagi Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). Na okrogli mizi bodo predstavljene tudi izkušnje iz tujine.

V osrednjem delu dogodka bomo ob pogovoru z gosti skušali najti odgovore na vprašanje, v kakšni meri je pravica do dostopa do informacij javnega značaja v dvajsetih letih od sprejema ZDIJZ prešla v slovensko zavest, oziroma kako to pravico uveljavljajo prosilci in kako primerno se na prošnje odzivajo organi. Zanimalo nas bo tudi, na kakšen način smo doslej ozaveščali o tej pravici in kako lahko ozaveščenost še izboljšamo, pa tudi to, kako to pravico uveljavljajo v tujini, kjer imajo tovrstni zakoni in tovrstne spletne platforme svojo tradicijo. Verjamemo, da lahko okrogla miza predstavlja pravo priložnost tudi za pregled doseženega na področju digitalizacije javnih storitev ter za premislek o tistem, kar morda na tem področju še manjka.

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • mag. Kristina Kotnik Šumah, namestnica Informacijske pooblaščenke
  • Jure Trbič, državni sekretar na Ministrstvu za javno upravo
  • Jen Bramley, Vodja projektov in partnerstev, mySociety, Združeno kraljestvo (preko videopovezave)
  • Maruša Babnik, generalna sekretarka in vodja projekta, Transparency International Slovenia
  • Simon Delakorda, direktor, Inštitut za elektronsko participacijo

Na dogodek vabljeni vsi, ki vas zanima transparentno in etično delovanje v slovenski družbi ter se zavzemate za boljšo vključenost in informiranost civilne družbe. Udeležba na dogodku je brezplačna. Dogodek bo spremljala tudi manjša pogostitev.

Za dodatne informacije nam pišite na info@transparency.si.

Vljudno vabljeni!

Projekt “Vprašaj državo: enostaven dostop do informacij javnega značaja” financira Ministrstvo za javno upravo iz Slada za NVO.