Aktualno

Ljudje imajo pravico vedeti

Transparency International (TI) Slovenia ob svetovnem dnevu pravice vedeti poudarja pomembnost dostopa do informacij javnega značaja za preprečevanje korupcije.

»Ljudje imajo pravico vedeti. Ni jim namenjena le vloga nemih opazovalcev delovanja javnih organov, ampak so lahko dejavni akterji, ki imajo možnost dostopanja do informacij javnega značaja in na podlagi teh informacij prispevajo k uresničevanju javnega interesa,« je povedala Neža Grasselli, predsednica TI Slovenia.

Ocenjujemo, da je okvir za dostop do informacij javnega značaja v Sloveniji kakovosten in naj bi posameznikom omogočal, da zahtevajo in prejmejo informacije v razumnem roku, s čimer se zagotavlja demokratičnost in participatornost družbe. Ugotavljamo pa, da v praksi ostajajo vrzeli pri udejanjanju te pravice.

»Država bo morala storiti več, da bo pravica vedeti zagotovljena pravočasno. Statistika kaže, da traja obravnava nujnih in prednostnih zahtev s področja dostopa do informacij javnega značaja primerljivo dolgo kot obravnava rednih zahtev. Nepravočasen dostop je dejansko pogosto enakovreden zavrnitvi dostopa, saj lahko onemogoča pravočasno seznanitev z informacijami in posledično tudi ukrepanje v primeru sumov nepravilnosti,« je poudarila Neža Grasselli.

Skrb zbuja negativen trend povečanja števila pritožb zoper državne organe, ki ga Informacijski pooblaščenec zadnjih nekaj let beleži v letnih poročilih. Center Spregovori!, ki deluje v sklopu TI Slovenia, v zadnjem obdobju opaža razmeroma visok delež zadev, ki se nanašajo na dostop do informacij javnega značaja. TI Slovenia zaznava, da v praksi uporabniki pogosto niso ustrezno seznanjeni s to pravico in potrebujejo pomoč pri vlaganju zahtevkov ali nadaljnjih korakih.

»TI Slovenia vzpostavlja digitalno platformo Vprašaj državo, namenjeno preprostemu dostopu do informacij javnega značaja. S tem želimo krepiti zavedanje o pravici do dostopa do informacij javnega značaja in povečati uveljavljanje te pravice v praksi. Platforma bo omogočala enostavno in vodeno oblikovanje zahtevka za dostop in posredovanje zahtevka izbranemu organu. Sodelujemo s partnerji, ki bodo v lokalnih okoljih izvajali izobraževanja glede uporabe platforme. S tem želimo krepiti zavedanje o pravici do dostopa do informacij javnega značaja in povečati uporabo te pravice v praksi,« je sklenila predsednica TI Slovenia.