our values

PRAVIČNOST

TI Slovenia

Izvajamo projekte in druge aktivnosti, ki prispevajo k boju proti korupciji, večajo transparentnost javnega delovanja ter krepijo integriteto pomembnih subjektov v družbi. Odzivamo se na aktualno dogajanje. Poročamo javnosti o lastnem delovanju. Spoznaj nas.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Zdravstvo

Korupcija v zdravstvu lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Niža kvaliteto, dostopnost, obseg in učinkovitost zdravstvenega varstva ter viša ceno zdravstvenih storitev.

Zdravstveni sektor spada med področja, ki so najbolj nagnjena k različnim vrstam zlorab in nepravilnostim. Za korupcijo se zdi ranljivo še zlasti zaradi vpletenosti velikih količin denarja, visoke stopnje informacijske asimetrije med ponudniki zdravstvenih storitev in povpraševalci, velikega števila vpletenih akterjev, neelastičnosti povpraševanja po zdravstvenih storitvah in oteženega nadzora zaradi decentraliziranosti in diskretnosti le-teh. Korupcija v zdravstvu dostopa do primerne zdravstvene oskrbe ne otežuje le ljudem v razvijajočih se državah, saj tudi bogate države na njen račun letno izgubijo na milijone evrov. Korupcija niža kvaliteto, dostopnost, obseg in učinkovitost zdravstvenega varstva ter viša ceno zdravstvenih storitev. 

Vrste korupcije v zdravstvenem sektorju zajemajo več področij; od sprejemanja podkupnin za posebno obravnavo pacientov in preskakovanja čakalnih vrst, pa do preprodaje zdravil in ponarejanja receptov. Do nepravilnosti prihaja tudi na višjih stopnjah, npr. pri avtorizaciji in regulaciji zdravil, kjer veliko vlogo igrajo vplivni farmacevtski lobiji. Izjemno kritična so javna naročila

Korupcijo v slovenskem zdravstvu spodbujajo predvsem (pre)dolge čakalne vrste, vplivni in premožni posamezniki jih pogosto preskakujejo. Poleg tega javnemu zdravstvu vse večjo konkurenco predstavljajo zasebni zdravniki s koncesijo, ki je včasih podeljena pod vprašljivimi pogoji. Trgovci z zdravili in medicinsko opremo želijo vplivati na mnenje in prakso zdravnikov, saj si z njihovimi priporočili zagotovijo večji tržni delež. Ker morajo biti zdravstvene storitve učinkovite in dostopne vsem prebivalcem, ne glede na njihov status, so spremembe v zdravstvenem sektorju torej nedvomno potrebne.

Poročilo Medijska sfera: Interupcija korupcije

Država je dolžna objavljati natančne podatke o porabi sredstev iz zdravstvenega proračuna, saj lahko le tako preprečimo njihovo neupravičeno porabo. Zahtevati moramo, da uslužbenci zdravstvenega sektorja odgovarjajo za svoja dejanja in se zavedati, da bodo za podkupnine vsekakor manj dovzetni, če bodo prejemali zadostno plačilo. V zdravstvu so nujni tudi odprti razpisi in jasni postopki javnega naročanja, s spremljanjem katerih si lahko zagotovimo najboljšo možno zdravstveno oskrbo.