our values

PRAVIČNOST

O korupciji

Vas zanima kaj je korupcija ali pa se želite seznaniti s katerim izmed področij podrobno? Ponujamo odgovore na pereča vprašanja o korupciji in transparentnosti.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Transparentnost dejanskega lastništva

Dejanski lastniki so tiste fizične osebe, ki so končni lastniki, ki kako drugače nadzorujejo in upravljajo s pravno osebo, ali v imenu katerega se opravlja določena transakcija. To so torej osebe, ki sprejemajo ključne odločitve in uživajo koristi. Dejansko lastništvo je mogoče z različnimi mehanizmi, kot so slamnato lastništvo, veriženje podjetij prek posrednikov, podjetij s polic in drugimi ukrepi, skrivati. Raziskave in afere kažejo, da se skrivanje lastništva zelo pogosto uporablja pri prikrivanju premoženja iz kaznivih dejanj, za utaje davkov, financiranje terorizma in druge protizakonite namene. Posledice tega pa čutimo vsi državljani.

Mednarodne afere, povezane z oazami anonimnosti, so v zadnjih letih jasno pokazale, na kakšen način nekateri posamezniki izkoriščajo pravne praznine za skrivanje premoženja. V mnogih primerih gre za kriminalce, utajevalce davkov, dolžnike in financerje terorizma. Države in mednarodne organizacije se tako na afere odzivajo s pospešenim sprejemanjem zakonodajnih in drugih ukrepov, vse več je pozivov k celostnemu mednarodnemu pristopu. Od tega odziva bo odvisno, ali bo skrivanje lastništva tistim z denarjem na voljo le nekaj klikov stran, ali pa se bo to ustrezno otežilo.
Nedvomno bodo v prihodnosti razviti tudi novi načini skrivanja lastništva, ki se bodo prilagodili novim ukrepom, zato bo treba področje nenehno raziskovati in se ustrezno odzivati. To pomeni, da bo moralo preprečevanje teh negativnih pojavov postati eden izmed strateških ciljev, ki bodo postavljeni v središče politik. V prihodnosti bo pomembno tudi, da ukrepe spremljajo konkretne utemeljitve in pričakovani pozitivni učinki, da vsi deležniki prepoznajo vrednost povečane stopnje transparentnosti in je ne vidijo zgolj kot povečanje administrativnega bremena.

Poročilo Nevidni lastniki

Report in English

euro tax

logoEK pakti

logo usembassy