our values

PRAVIČNOST

TI Slovenia

Izvajamo projekte in druge aktivnosti, ki prispevajo k boju proti korupciji, večajo transparentnost javnega delovanja ter krepijo integriteto pomembnih subjektov v družbi. Odzivamo se na aktualno dogajanje. Poročamo javnosti o lastnem delovanju. Spoznaj nas.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Šport

Šport je večmilijardni posel, v katerem se prepletajo politični in zasebni interesi. Poleg tega se v športu večina dogovorov in odločitev sprejema za zaprtimi vrati, kar odpira mnoge priložnosti za korupcijo, ki večinoma ostane nekaznovana.

Tudi v športu korupcija zavzema različne oblike. Sodniki in igralci sprejemajo podkupnine za prirejanje tekem, vlade in podjetja prirejajo razpise za grajenje športnih objektov, vlade podkupujejo mednarodne športne komiteje z namenom organizacije športnega tekmovanja v njihovi državi ipd. Športu so ugled močno omajale tudi športne stave, v ozadju katerih je pogosto organiziran kriminal. Poleg tega je v športu razširjeno pranje denarja, ki lahko poteka prek sponzorstev, oglaševanja, nakupov klubov ali igralcev ter vključuje čezmejne prenose denarja, davčne oaze in slamnata podjetja. Pri preprečevanju korupcije v športu je torej ključno odprto in javno sprejemanje odločitev in politik. Sponzorji lahko odigrajo svojo vlogo s tem, da promovirajo etiko v športu kot del svoje korporativne odgovornosti. Predvsem pa lahko ozaveščenost o problematiki dvignejo mediji.

Korupcijski škandali v različnih športnih panogah ne škodujejo le podobi športa in njegovim predstavnikom, temveč tudi krhajo pozitiven vpliv, ki ga ima šport pri širjenju vrednot zdravega življenja in integritete, zlasti na mlade. Zato je preprečevanje korupcije v športu v samem središču poslanstva Transparency International. Poročilo Corruption and Sport: Building Integrity to Prevent Abuses ponuja pregled napredka v smeri večje preglednosti in odgovornosti v svetu športa, opisuje nove izzive in določa okvir za nadaljnje ukrepe.

Zagotovo je bil v zadnjem času najodmevnejši korupcijski škandal v mednarodnem upravnem organu nogometa – FIFI. Publikacija Give back the Game – How to fix FIFA vsebuje napotke in nasvete za spopad s korupcijo in reformo organizacije s strani Transparency International.