our values

PRAVIČNOST

TI Slovenia

Izvajamo projekte in druge aktivnosti, ki prispevajo k boju proti korupciji, večajo transparentnost javnega delovanja ter krepijo integriteto pomembnih subjektov v družbi. Odzivamo se na aktualno dogajanje. Poročamo javnosti o lastnem delovanju. Spoznaj nas.

Pravno svetovanje

logo spregovori pagemodule

Ste bili priča korupciji ali zanjo veste? Ste žrtev povračilnih ukrepov, ker ste na nepravilnosti opozarjali? V okviru projekta Spregovori izvajamo brezplačno pravno svetovanje in informiranje.

Podpri

Želite prispevati k boju proti korupciji? Včlanite se, donirajte, namenite nam del dohodnine ali kako drugače pomagajte društvu pri delovanju. Vsak prispevek šteje!

Javna naročila

Preko javnih naročil se iz državnega proračuna steka na desetine in stotine milijonov evrov, od potrošnega materiala, do velikih infrastrukturnih investicij. Ker so zneski veliki, pa so takšni posli vedno obremenjeni z določeno mero korupcijskih tveganj. Če pri javnih naročilih tveganja niso minimizirana ali odpravljena, pa govorimo lahko o velikih izgubah, ki se lahko posledično odražajo v slabših delovnih pogojih za javne uslužbence, nižjo kvaliteto izvedenih investicij, slabši javni servis za državljane itd. Če smo še bolj konkretni: zaradi korupcije pri javnih naročilih so čakalne dobe daljše, ceste bolj luknjaste, bolnišnice slabše opremljene,... Ste vedeli, da je Slovenija avtoceste po oceni Urada za varstvo konkurence preplačala za tretjino oz. dve milijardi evrov? 

 

Davkoplačevalski denar se mora trošiti pod strogimi pogoji, ki takšne odklone preprečuje. Sistem javnega naročanja mora biti transparenten, pogoji jasni, nadzor mora biti neodvisen. Transparency International je za javna naročila razvil t.i. pakte integritete (Integrity pacts), sistemski pristop k javnemu naročanju in sklepanju poslov. Transparency International Slovenia pa je priročnik za uporabo tega orodja prevedel tudi v slovenski jezik. Preberete si ga lahko TU. 

 

 

 

 

supervizor logo