our values

PRAVIČNOST

Izročitev Assangea nevaren signal žvižgačem in novinarjem

V Transparency International Slovenia in Društvu novinarjev Slovenije z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da včerajšnja aretacija ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea žvižgačem in novinarjem, ki objavljajo njihove zgodbe, sporoča, da niso varni. Ne glede na Assangeevo kontroverznost in morebitno upravičenost preganjanja Assangea zaradi drugih obtožb smo v obeh organizacijah prepričani, da je preganjanje in izročitev ZDA zaradi dokumentov, ki jih je objavil leta 2010, težko upravičiti.

Obtožbe ZDA namreč izvirajo iz objave dokumentov Chelsea Manning, ki so jih vse največje avtoritete v novinarstvu označile za objave v javnem interesu, razkritja pa so objavili najbolj spoštovani svetovni mediji. Ti materiali so prišli od osebe, ki je delovala v javnem interesu in je niso vodili zasebni interesi ali zlonamernost. Assange je pionir nove vrste sodelovanja v novinarstvu. Žvižgači, motivirani z željo po razkritju nepravilnosti, skupaj z uredniško presojo novinarjev predstavljajo osnovo za novinarstvo v javnem interesu. To je z njihovo zaščito priznala tudi Evropska unija.

Iz obeh organizacij pristojne v Združenem kraljestvu pozivamo, da pri obravnavi Assangea ob upoštevanju človekovih pravic dajo prednost svobodi izražanja in zaščiti vloge novinarstva, vključno z novinarskimi viri. Ob spoštovanju teh načel menimo, da bi moralo Združeno kraljestvo zavrniti zahtevo ZDA po izročitvi Assangea zaradi sankcioniranja njegovega delovanja, ki ima elemente novinarstva.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi V torek bomo v Portorožu govorili o preprečevanju prirejanja rezultatov športnih tekmovanj ⚽️Vabljeni! https://t.co/TuClnfB8FC
TransparencySi RT @jonvrushi: Very excited to welcome to Berlin 9 @anticorruption friends armed with laptops and spreadsheets. Over the next two days we w…