our values

PRAVIČNOST

Poziv k okrepitvi integritete v športu ob začetku nogometnega SP v Rusiji

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) ob začetku svetovnega nogometnega prvenstva opozarja na nujnost okrepitve prizadevanj za zagotavljanje integritete in preprečevanja neetičnih in nelegalnih dejanj v športu. Za doseganje teh ciljev morajo sodelovati vsi relevantni deležniki v lokalnem, nacionalnem in  mednarodnem okolju.

Svetovno prvenstvo v nogometu je največji športni dogodek na svetu. Razumljivo je, da  nogometni navdušenci nestrpno pričakujejo začetek tekmovanja v Rusiji. Ob tem pa ne smemo spregledati temnejše strani športa. Mnogo mednarodnih športnih dogodkov in športnih organizacij je predmet preiskav zaradi sumov korupcije in drugih nepravilnosti.

Prejšnji teden so v Gani zaradi korupcijskega škandala razpustili nacionalno nogometno zvezo. Raziskovalni novinarji so  razkrili primere podkupovanja nogometnih funkcionarjev in sodnikov iz več afriških držav. Na SP v Rusiji tako ne bo sodnika Adena Marwaja iz Kenije. Sojenju na svetovnem prvenstvu se je sam odpovedal po objavi posnetka, na katerem je od ganskega novinarja pod krinko prejel »darilo« 600 dolarjev.

Tudi v Sloveniji smo bili v preteklih letih priča naraščajočemu številu dogodkov, povezanih s prirejanjem rezultatov in neetičnimi dejanji v nogometu. TI Slovenia je med novembrom 2017 in aprilom 2018 izvedla raziskavo med slovenskimi prvoligaškimi klubi. Rezultati kažejo, da se igralci zavedajo obstoja nameščanja tekem v slovenskem nogometu in na nujnosti ozaveščanja in izobraževanja deležnikov v nogometu o obstoječih mehanizmih za preprečevanje takšnih dejanj. Eden prvih, a pomembnih korakov na tem področju je tudi niz ukrepov, namenjenih vzpostavitvi sistema integritete in preprečevanja neetičnih in nelegalnih dejanj v športu, ki jih je Nogometna zveza Slovenije predstavila v maju 2018.

V TI Slovenia smo leta 2017 začeli izvajati aktivnosti, s katerimi predvsem poudarjamo pomembnost preprečevanja nezakonitih in neetičnih dejanj. Gre tako za problematiko nameščanja tekem v nogometu, torej za prepoznavanje nameščanja, oceno stanja, usposabljanje na področju preprečevanja nameščanja tekem v nogometu, kot za ozaveščanje relevantnih deležnikov o pomenu vzpostavitev celostnih sistemov zaščite žvižgačev. Brez njih razkritja neetičnih in nelegalnih dejanj v nogometu pogosto sploh ne bi bila mogoča.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Sama besedica "tir" pa se pojavlja tudi v besedah kot so kreditiranje, evidentiranje, ipd. Prijetno pregledovanje… https://t.co/JDrUS3YFhM
TransparencySi Dodajamo, da je iskanje vseh poročanih lobističnih stikov vlade in parlamenta v povezavi z drugim tirom Divača - Ko… https://t.co/7wtud4fihs