our values

PRAVIČNOST

Mednarodni dan boja proti korupciji – zaščita prijaviteljev in žvižgačev ter dostop do javnih informacij

Transparency International Slovenia (TI Slovenia) na mednarodni dan boja proti korupciji izpostavlja potrebo po bolj učinkoviti zaščiti prijaviteljev in žvižgačev, ki so temelj odkrivanja koruptivnih dejanj. Vedno pogostejši so primeri, ki kažejo neučinkovitost zaščite oseb, ki so zaradi razkritij žrtve povračilnih ukrepov. »Prijavitelji in žvižgači trpijo posledice na delovnem mestu, zasebno, nekaterim zaradi svojih etičnih dejanj po celem svetu grozi zapor. Želimo si, da v Sloveniji to področje zakonsko uredimo bolje, da organi, ki morajo prijavitelje zaščiti opravljajo svoje delo in močno upamo, da se prihodnje leto o tej temi ne bi več pogovarjali, razen kot o zgodbi o uspehu« je povedal Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia.

TI Slovenia pozdravlja iniciative, ki bi izboljšale zaščito prijaviteljev, kot so poizkusi sprejetja direktive o tej tematiki na ravni EU ter predlog nekdanjega Zagovornika načela enakosti o uvrstitvi povračilnih ukrepov med kazniva dejanja. Tudi slovenski sistem, ki je na papirju med bolj naprednimi v svetu, v praksi ne kaže željenih učinkov. »V zadnji raziskavi javnega mnenja Global Corruption Barometer je strah pred povračilnimi ukrepi z naskokom prvi razlog, zakaj ljudje korupcije ne prijavljajo. Če se jih ne zaščiti primerno, potem je preprečevanje korupcije v državi neuspešno, s tem pa toleriramo goljufije in krajo davkoplačevalskega premoženja« je izpostavil Doria. Z bolj učinkovito uporabo vseh sredstev za zaščito prijaviteljev in žvižgačev bo zaupanje naraslo, povečalo pa se bo tudi prijavljanje korupcije, s čimer bi storili velik korak naprej v boju zoper korupcijo.

TI Slovenia prav tako opozarja na nerazumno dolga sojenja Upravnega sodišča v postopkih dostopa do informacije javnega značaja, saj je v eni izmed zadev postopek pred Upravnim sodiščem trajal kar 27 mesecev. Mednarodna in slovenska zakonodaja zahtevata, da sodišča v upravnem sporu o dostopu do informacij javnega značaja odločajo »nujno in prednostno« in s tem postavljajo standard, ki ga 27 mesecev dolg postopek vsekakor ne spoštuje. »TI Slovenia je zato na Vrhovno sodišče v Ljubljani, ki odloča o vprašanju nepotrebnega odlašanja v tej dotični zadevi, naslovila dopis, s katerim sprašujemo ali se sodišču dolžina omenjenega postopka ne zdi predolga. Vrhovno sodišče smo zaprosili, da s sodbo zagotovi standarde za hitrejše odločanje v bodoče in v konkretni zadevi ugotovi nepotrebno odlašanje pri odločitvi sodišča« pravi predsednica TI Slovenia, Simona Habič.

Naj ob koncu izpostavimo še nekaj aktivnost, ki smo jih v letošnjem letu močno okrepili, zato omenjamo zgolj najbolj odmevne – predstavili smo rezultate poglobljene analize dveh slovenskih občin in stopnje integritete v teh dveh občinah, odpirali podatke javnega sektorja z izdelavo vizualizacij, opolnomočili več kot 130 dijakov s področja integritete, transparentnosti, odgovornosti in preprečevanja korupcije, podpisali smo pakt integritete z ministrstvom za zdravje, kjer bomo v realnem času nadzorovali energetsko obnovo bolnišnic, maksimizirali transparentnost javnega naročila in s tem poskusili privarčevati davkoplačevalska sredstva, ki bi morala biti namenjena pacientom in uporabnikom zdravstvenih storitev. Prav tako smo zagnali Forum poslovne integritete in transparentnosti, s katerim si prizadevamo za vzpostavljanje integritete in transparentnosti znotraj podjetji kot tudi za bolj zdravo in pravično poslovno okolje ter razkrival nevidne lastnike.

Naj za zaključek še omenim kampanjo Predstavljaj si svet brez korupcije, v katerem spodbujamo državljane in državljanke, da sodelujejo v nagradni igri in nam svoje predstave »sveta brez korupcije« tudi predstavijo.

dohodnina

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Sama besedica "tir" pa se pojavlja tudi v besedah kot so kreditiranje, evidentiranje, ipd. Prijetno pregledovanje… https://t.co/JDrUS3YFhM
TransparencySi Dodajamo, da je iskanje vseh poročanih lobističnih stikov vlade in parlamenta v povezavi z drugim tirom Divača - Ko… https://t.co/7wtud4fihs