our values

PRAVIČNOST

Pismo delovne skupine OECD dodatno potrjuje slabo stanje

V Transparency International Slovenia delimo zaskrbljenost delovne skupine OECD proti podkupovanju, ki ugotavlja bistvene pomanjkljivosti znotraj protikorupcijskega sistema v Sloveniji. »Upamo lahko le, da bo alarm iz tujine predramil odgovorne k odločnejšemu ukrepanju, kar je glede na situacijo nujno« poudarja Vid Doria, generalni sekretar TI Slovenia. TI Slovenia sicer že več let zapored poudarja, da Slovenija spada med države, ki ne izvajajo Konvencije o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju.

K temu v zadnjih dveh letih bistveno prispeva tudi nevzdržno stanje v senatu Komisije za preprečevanje korupcije, ki negativno vpliva na javno podobo celotne KPK in niža zaupanje potencialnih prijaviteljev vanjo. Hkrati se v odhodih in ob nedavni ustanovitvi sindikata opaža, da notranji pretresi vplivajo tudi na zaposlene. »Upravičeno se že dalj časa sprašujemo, kako takšno stanje znotraj KPK vpliva na vsakdanje delo zaposlenih in kapacitete komisije za ustrezno delovanje« je še povedal Doria. Tako kot mora država zagotoviti primeren zakonodajni okvir in zadostne finančne kapacitete za nemoteno delovanje Komisije, je naloga vodstva KPK, da s svojim delovanjem ustvarja dobre pogoje za lastno delovanje. V TI Slovenia zato ne sprejemamo interpretacije, da je pismo delovne skupine OECD zgolj kritika oblasti, ne pa delovanja senata KPK.

Pričakujemo, da bodo odgovorni z odločnejšimi koraki nastopili k reševanju problematike in zagotovili pogoje za neodvisno delovanje KPK, saj je – kot poudarja tudi OECD – KPK pomemben element znotraj sistema preprečevanja korupcije v Sloveniji.

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @STA_novice: Javnim lekarnam priporočila KPK za obvladovanje korupcijskih tveganj https://t.co/kEtEI3ohDt
8hreplyretweetfavorite
TransparencySi RT @OCCRP: Brazilian authorities Friday seized over US$16 million worth in cash and luxury watches from Teodoro Nguema Obiang Mangue, the 5…
9hreplyretweetfavorite