our values

PRAVIČNOST

Zakonodajni monitor in animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!

Vabimo vas na predstavitev portala Zakonodajni monitor in animiranega filma 'Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!', ki bo potekala v sredo, 17.6.2015 od 11.00 do 12.00 v Hotelu Slon v Ljubljani. TI Slovenia skupaj s Inštitutom Jožef Stefan in Virostatiq.com predstavlja portal Zakonodajni monitor, ki osvetljuje podrobnosti sprejemanja zakonodaje v Sloveniji ter novinarjem, predstavnikom nevladnih organizacij, akademikom in širši javnosti omogoča dostop do različnih baz podatkov za poglobljene analize. Namen platforme in dogodka je doseči tudi miselni preskok o pomembnosti javne objave podatkov in poročanja lobističnih stikov, saj ima vsak sleherni državljan pravico vedeti, kako nastajajo predpisi, ki vplivajo na njegovo življenje.  V ta namen bo TI Slovenia na dogodku tudi premierno prikazal animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti!

Več pa v vabilu na dogodek.

Kako glasujejo? Kdo odloča? Kaj povedo v poslanskih klopeh?

Kljub naglemu razvoju informacijskih tehnologij so obstoječe zbirke podatkov slabo dostopne ter razpršene in posledično ne omogočajo celostnega vpogleda v nekatere ključne elemente zakonodajnega postopka. S portalom zakonodajni-monitor.si želimo pokazati, da je z IT orodji mogoče na grafično privlačen način državljanom prikazati, kako se sprejema zakonodaja, kdo vpliva na vsebino zakonov in kako glasujejo poslanci v Državnem zboru.
Portal omogoča vpogled v del zakonodajne sledi, ki je vezan na zakonodajni postopek ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja posamezne zakonodaje. Na časovnici je omogočen kronološki vpogled v obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja itd. Obenem platforma omogoča dostop do izjav poslancev na sejah Državnega zbora.
Prav tako je poslancem namenjen poseben del portala, ki omogoča vpogled v njihovo glasovanje po posameznih zakonih z grafično analizo, njihovo aktivnost v poslanskih klopeh ter ali so pred volitvami v Državni zbor podpisali Zavezo za boj proti korupciji. Platforma prikazuje tudi, kdo v Državnem zboru predstavlja vaš volilni okraj.

Kdo vpliva v ozadju? Imaš pravico vedeti!

Namen platforme in dogodka je doseči tudi miselni preskok o pomembnosti javne objave podatkov in poročanja lobističnih stikov, saj ima vsak sleherni državljan pravico vedeti, kako nastajajo predpisi, ki vplivajo na njegovo življenje. V ta namen bo TI Slovenia na dogodku tudi premierno prikazal animirani film Kdo vpliva? Imaš pravico vedeti! 

logoEK lobbyinglogoTTF

 

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi Oglejte si še 📺 prispevke predstavnikov Whistleblowing International Network, TI EU in TI Slovenia. V njih se gov… https://t.co/WSaOzOJDVZ
TransparencySi Predstavitev je del učnih vsebin, ki smo jih ustvarili v okviru Foruma poslovne integritete in transparentnosti pri… https://t.co/DxlGH4as6x