our values

PRAVIČNOST

Zakonodajni monitor je začasno nedostopen

Obiskovalec/obiskovalka. Hvala za izkazan interes za Zakonodajni monitor, platformo za civilni nadzor odločevalcev. Trenutno je zaradi tehnične napake portal nedostopen, že dalj časa pa se zaradi stalnih sprememb na strani Državnega zbora in pomanjkanja financiranja ni osveževal z novimi podatki. TI Slovenia si še naprej prizadeva za nadaljevanje dela na platformi in išče nove možnosti. 

Dear visitor. Thank you for your interest in the Legislative Monitor platform. The platform is currently offline due to technical difficulties and lack of funding. TI Slovenia strives to continue the work in the platform and IT in general. See below for more info on the project in Slovene and several screenshots of the platform. 

zm3

O projektu

Portal je bil poizkus treh projektnih partnerjev, da zainteresirani javnosti osvetli podrobnosti sprejemanja zakonodaje v Sloveniji. Kljub naglemu razvoju informacijskih tehnologij, so obstoječe zbirke podatkov slabo dostopne ter razpršene in posledično ne omogočajo celostnega vpogleda v nekatere ključne elemente demokracije. S portalom smo želeli pokazati, da je z IT orodji mogoče na grafično privlačen način državljanom prikazati, kako se sprejema zakonodaja, kdo vpliva na vsebino zakonov in kako glasujejo poslanci v Državnem zboru. Hkrati smo želeli omogočiti poglobljene analize novinarjem, predstavnikom nevladnih organizacij, akademikom ter drugim aktivnim posameznikom.
zm5Portal je prikazoval del zakonodajne sledi, ki je vezan na zakonodajni postopek ter prijavljene lobistične stike v času sprejemanja neke zakonodaje. Na časovnici je omogočen kronološki vpogled na obravnave, vložene amandmaje in njihovo vsebino, glasovanja itd. Obenem platforma omogoča dostop do prepisov izjav poslancev na sejah.
zm7Hkrati je poslancem namenjen poseben del portala, ki omogoča vpogled v njihovo glasovanje po posameznih zakonih z grafično analizo, njihovo aktivnost v poslanskih klopeh ter ali so pred volitvami v Državni zbor podpisali Zavezo za boj proti korupciji. Platforma prikazuje tudi kdo v Državnem zboru predstavlja vaš volilni okraj.

Ozadje projekta zakonodajni monitor
Zakonodajna sled (celovit vpogled v vpliv lobistov na sprejemanje zakonodaje in celoten postopek njegovega sprejema) je pomemben element transparentnosti oblasti, saj omogoča vpogled v nastanek zakona, predvsem pa pregledno pokaže, kdo je odgovoren za vsebino zakona. Čeprav je že več vlad izkazalo pripravljenost zagotoviti zakonodajno sled kot prilogo vseh zakonov, temu še vedno ni tako. Takšna priloga bi omogočala vpogled zainteresiranim državljanom in skupinam, da dejavno spremljajo zakonodajo in se do nje kritično opredeljujejo, omogočila pa bi tudi vpogled v skrita ozadja nastajanja zakonodaje, ki vplivajo na življenje vseh državljanov.
zm6Poročilo Transparency International Slovenia Lobiranje v Sloveniji je pokazalo, da imajo v prvih fazah nastajanja zakonodaje največji vpliv strokovne ali delovne skupine, katerih sestava je nejasna in netransparentna, civilna družba pa je iz njih največkrat izključena. Delovanje civilne družbe v poznejših fazah onemogočajo tudi skrajšani ali nujni postopki, ki krčijo javno razpravo. Zaradi tega je celostna zakonodajna sled še toliko bolj pomembna, saj je to edini način, da civilna družba lahko učinkoviteje nadzoruje nastajanje zakonodaje, ugotavlja vpliv lobistov, predvsem pa iz teh podatkov tvori utemeljene pripombe na sistemske pomanjkljivosti. 
Platforma Zakonodajni monitor je bil poizkus civilne družbe, da sama zagotovi boljši vpogled v sprejemanje zakonodaje. 

zm8

NOVICE

podpri 

Naroči se na E-novice

* obvezno polje
 

Kontakt

Sedež:

Vožarski pot 12, Ljubljana

E-mail:

email

Telefon:
(+386) 01/320 73 25

Center za zagovorništvo,

informiranje in pravno svetovanje:
080 39 34

Twitter

TransparencySi RT @RegioAdmCap: Good news 📰 for @EUinmyRegion and @anticorruption joint pilot for #integritypacts in projects supported by the 🇪🇺EU #cohes
TransparencySi Sinu direktorja azerbajdžanskega državnega naftnega podjetja SOCAR so v Španiji ukradli uro. Vrednost: 1.2 mio. €.… https://t.co/EjbBa1uq0K